Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Εγκεφαλίτιδα


 Τι είναι η εγκεφαλίτιδα;

Είναι μια ασυνήθης μόλυνση του εγκεφάλου, που προκαλείται συνήθως από ιούς και σπανιότερα από βακτήρια. Η μόλυνση προκαλεί οίδημα των εγκεφαλικών κυττάρων και ενδεχομένως μόνιμη βλάβη.
Μπορεί να διαταραχθούν φυσιολογικές λειτουργίες του εγκεφάλου, που συνδέονται με τη σκέψη, την ομιλία, τα συναισθήματα, την κίνηση ή και την αναπνοή. Η εγκεφαλίτιδα διαφοροποιείται από τη μηνιγγίτιδα, στην οποία η λοίμωξη πλήττει κυρίως το υγρό και το χώρο που περιβάλλει τον εγκέφαλο.

Τα συνηθέστερα αίτια της εγκεφαλίτιδας στα παιδιά είναι οι ιογενείς λοιμώξεις. Οι ιοί μπορεί να φτάσουν στον εγκέφαλο και να τον μολύνουν μέσω του αίματος. Για παράδειγμα, ύστερα από ένα τσίμπημα εντόμου, ο ιός εισέρχεται στο αίμα και εξαπλώνεται σε διάφορα σημεία του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου. Οι ιοί μπορούν, επίσης, να πλήξουν τον εγκέφαλο μολύνοντας ένα νεύρο σε κάποιο άλλο σημείο του σώματος. Έπειτα, εξαπλώνονται μέσω του νευρικού δικτύου που φτάνει και στον εγκέφαλο.

Από τους ιούς που προκαλούν εγκεφαλίτιδα, ο ιός απλού έρπητα ενοχοποιείται για το 10% όλων των κρουσμάτων εγκεφαλίτιδας που αναφέρονται στις ΗΠΑ. Ο ιός απλού έρπητα μπορεί να μεταδοθεί μέσω της επαφής με μολυσμένες στοματικές εκκρίσεις ή από ένα μολυσμένο δερματικό εξάνθημα. Στους άλλους ιούς που μπορεί να προκαλέσουν εγκεφαλίτιδα, συγκαταλέγεται ο εντεροϊός, ο μυξοϊός, ο ιός Epstein-Barr και ο αδενοϊός. Ορισμένοι ιοί μεταδίδονται από κουνούπια και τσιμπούρια και είναι συνηθέστεροι σε ορισμένες περιοχές του κόσμου (π.χ. ιός Δυτικού Νείλου, ιαπωνική εγκεφαλίτιδα). Το Mycoplasma pneumoniae είναι το συνηθέστερο βακτήριο που προκαλεί εγκεφαλίτιδα στην παιδική ηλικία. Παρά τις διεξοδικές εξετάσεις, σε μερικούς ασθενείς δεν εντοπίζεται συγκεκριμένος μικροοργανισμός ως αίτιο της εγκεφαλίτιδας.


Πώς εκδηλώνεται η εγκεφαλίτιδα;

Τα παιδιά που προσβάλλονται από εγκεφαλίτιδα, συνήθως έχουν πυρετό, πονοκέφαλο και αλλοιωμένη αντίληψη. Μπορεί να εμφανίζουν αίσθηση αποπροσανατολισμού, δηλαδή ενδέχεται να μην καταλαβαίνουν πού βρίσκονται και να μην αναγνωρίζουν όσους τα περιβάλλουν.

Επίσης, μπορεί να εκδηλώσουν διαταραχές στην ομιλία και τη συμπεριφορά. Ορισμένα παιδιά με εγκεφαλίτιδα εμφανίζουν ακόμα και σπασμούς ή δυσκολεύονται να καταπιούν και να κινήσουν μέλη του σώματός τους.

Η διάγνωση της εγκεφαλίτιδας τεκμηριώνεται με διάφορες εξετάσεις. Μiα από τις σημαντικότερες μεθόδους διάγνωσης είναι η οσφυονωτιαία παρακέντηση (βλέπε σκίτσο). Σε αυτή την εξέταση, μια βελόνα εισάγεται στην οσφυοϊερή χώρα, κάτω από τον νωτιαίο μυελό, ώστε να ληφθεί μικρό δείγμα του εγκεφαλονωτιαίου υγρού. Έπειτα, το υγρό στέλνεται στο εργαστήριο, όπου υπολογίζεται ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων. Επίσης, γίνονται εξετάσεις για την ανίχνευση βακτηρίων και ιών. Συνήθως απαιτείται αξονική ή μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου. Ενίοτε αποδεικνύεται χρήσιμο και το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου), προκειμένου να ανιχνευτεί τυχόν αφύσικη δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυμάτων ή επιληψία.

Πώς αντιμετωπίζεται η εγκεφαλίτιδα;

Τα παιδιά που προσβάλλονται από εγκεφαλίτιδα, πρέπει να νοσηλεύονται. Αν το παιδί δεν είναι σε θέση να καταπιεί, χορηγούνται θρεπτικά στοιχεία και υγρά ενδοφλεβίως ή με ρινογαστρικό σωλήνα. Οι επιληπτικές κρίσεις αντιμετωπίζονται με αντισπασμωδικά φάρμακα. Αν η εγκεφαλίτιδα οφείλεται σε ιό απλού έρπητα, χορηγείται ενδοφλεβίως ακυκλοβίρη. Αντιβιοτικά χορηγούνται αν η εγκεφαλίτιδα οφείλεται στο βακτήριο Mycoplasma pneumoniae. Η πρόγνωση είναι ανάλογη με την περίπτωση. Ορισμένα παιδιά αποκαθίστανται πλήρως, άλλα υφίστανται σοβαρές νευρολογικές βλάβες, ενώ άλλα πεθαίνουν. Όσα παιδιά έχουν αναπηρίες εξαιτίας της εγκεφαλίτιδας, ενδέχεται να δυσκολεύονται να κινήσουν διάφορα μέρη του σώματός τους και να εμφανίζουν επιληπτικές κρίσεις ή διαταραχές στη σκέψη, την ομιλία και την ακοή. Συχνά απαιτείται να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα αποκατάστασης με τη βοήθεια φυσιοθεραπευτών.


Πηγή: http://www.mother.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου